Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

EU i riksdagsvalet 2022

Sveriges riksdagsval är också EU-val. Det eller de partier som bildar regering lägger varje vecka Sveriges röst på nya EU-gemensamma beslut som blir svenska lagar. Den som lägger sin röst på ett parti i ett riksdagsval avger därmed också en politisk viljeyttring som kan påverka dessa beslut. I projektet EU i riksdagsvalet har vi varit nyfikna på hur lätt det är som väljare att bilda sig en uppfattning om vilket parti som bäst speglar den egna åsikten.

Här utdrag ur och länkar till vår rapportering om bristen på EU-snack inför valet 2022 på Europakommentaren.eu:


"På söndag är det val och i vanlig ordning verkar både partierna och medierna jobba med skygglappar för ögonen när det gäller energipolitik, säkerhetspolitik, miljöpolitik, ekonomisk politik och så vidare – åtminstone när det gäller alla de beslut som den nya regeringen ska fatta tillsammans med sina kollegor i Bryssel." Läs del 1 här.


"Vilket demokratiskt fattigdomsbevis, och vilket kompakt förtigande om den makt som Sverige (och övriga EU-länder) gemensamt besitter. Inte ett ord om hur [statsministerkandidaterna] vill att den makten ska användas. Inte ett ord." Läs del 2 här.


"Idag är det val. Och vi har åter igen blivit snuvade på möjligheten att påverka hur EU ska utvecklas. Ännu en gång fick vi köpa grisen i säcken." Läs del 3 här.


Läs mer här om det seminarium CFE medarrangerade under Europaforum Hässleholm 2022.