Från Lund till Bryssel - en podd om EU:s framtid

Vilket EU vill vi ha? Hur får vi ett socialt hållbart och jämlikt Europa? Vilka globala och geopolitiska utmaningar står unionen inför? Hur säkrar vi demokratin? Och hur ska vi på bästa sätt arbeta tillsammans för att rädda klimatet?

Podden är en del i en samtalsserie om Europas framtid som samarrangeras av Centrum för europaforskning och LU Futura. Förutom podden ingår även en serie panelsamtal.

Avsnitt 1: Intro om EU:s framtidskonferens

I det här introavsnittet diskuterar vi framtidskonferensen och går igenom några av de stora frågor som konferensen handlar om: EU:s framtida klimat- och miljöpolitik, hälsofrågor, en starkare ekonomi, social rättvisa och sysselsättning, EU:s roll i världen, rättsstatsprincipen, den digitala omställningen, migration och demokrati i EU.

Deltagare: Maria Strömvik, Jörgen Hettne och Katarina Areskoug.

Jingel av Nesrality (Pixabay).

Avsnitt 2: Bidrar minimilöner till ett socialt och jämlikt Europa?

I det andra avsnittet diskuterar vi social rättvisa inom EU och särskilt förslaget om minimilöner. Vi går igenom de svenska farhågorna om inskränkningar i den svenska modellen och ställer dem mot de europeiska förhoppningarna om minskad ojämlikhet och arbetsfattigdom.

Deltagare: Jörgen Hettne, Ann-Christine Hartzén och Samuel Engblom.

Jingel av Nesrality (Pixabay).

Avsnitt 3: Hur ska framtidens Europa försvaras?

Hur ser dagens och morgondagens säkerhetshot ut? Hur ska framtidens Europa försvaras? Vad är EU:s roll i det hela? Dessa frågor och fler diskuteras i detta avsnitt av Från Lund till Bryssel.

Deltagare: Rikard Bengtsson, Hedvig Ördén och Tony Ingesson.

Jingel av Nesrality (Pixabay)

Avsnitt 4: Behöver EU ett gemensamt utbildningsområde?

I det här avsnittet diskuterar panelen vikten av utbytesstudier för både studenter och forskare, kulturkrockar i internationella samarbeten, och vad EU:s planer på ett gemensamt utbildningsområde innebär i praktiken.

Deltagare: Johan Östling, Lena Eskilsson och Kristina Miolin.

Jingel av Nesrality (Pixabay).

Avsnitt 5: How to protect democracy and strengthen the rule of law in the EU?

In recent years, democratic backsliding in Poland and Hungary has challenged the rule of law in the EU – a foundational cornerstone of the EU legal order. What are the consequences of declining respect for the rule of law in the EU?  And what tools does the EU have at its disposal to deal with the current rule of law crisis? These are some of the questions addressed by the panel in today’s episode of Från Lund till Bryssel.

Participants: Anna Zemskova, Morten Kjaerum and Martin Sunnqvist.

Jingle by Nesrality (Pixabay).

Kommande avsnitt

• Teknologi och artificiell intelligens – hur kan EU:s plats i den globala digitala världen stärkas?
  • Kommer EU att bli den första klimatneutrala kontinenten?
  • Technocracy or democracy – who should have the ultimate power in the EU? (in English)
  • How to improve Europe's response to future global refugee patterns? (in English)