Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samtalsserie om EU:s framtid

Vilket EU vill vi ha? Hur får vi ett socialt hållbart och jämlikt Europa? Vilka globala och geopolitiska utmaningar står unionen inför? Hur säkrar vi demokratin? Och hur ska vi på bästa sätt arbeta tillsammans för att rädda klimatet?

På Europadagen, den 9 maj 2021, lanserade EU en konferens om unionens framtid. I samband med detta arrangerade Centrum för europaforskning och LU Futura en serie samtal med forskare om de stora frågorna, det vill säga de som påverkar unionens och därmed vår framtid. Samtalsserien består av poddsändningar och paneldebatter. 

Från den här sidan hittar du till inspelade seminarier och poddavsnitt.

 

Vad är EU:s framtidskonferens?

Valet till Europaparlamentet i maj 2019 bar med sig det högsta valdeltagandet på tjugo år. Detta, menar kommissionen och Europaparlamentet, visar tydligt att EU-medborgarna vill spela en mer aktiv roll i Europeiska unionens demokratiska system. Konferensen om Europas framtid är en del i den processen. Målet är att stärka kopplingen mellan människorna i EU och de institutioner som tjänar dem.