Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utländska direktinvesteringar

Ska EU:s medlemsstater gemensamt stärka sina granskningar av utländska direktinvesteringar?

Det finns bland många EU-länder en oro över att låta känslig infrastruktur hamna i händerna på stora länder utanför EU, som till exempel Kina eller Ryssland. (I Sverige har till exempel direktinvesteringar som gjorts i Lysekils och Gävles hamnar diskuterats de senaste åren.) EU-kommissionen har därför lagt fram ett förslag om ett regelverk för granskning av utländska direktinvesteringar (FDI) för att försöka uppmuntra till utländska investeringar som är viktiga för EU och samtidigt värna om EU:s gemensamma strategiska intressen. Mer konkret innebär förslaget ett utökat samarbete mellan kommissionen och de nationella granskningsmyndigheterna för att förbättra insynen i beslut om direktinvesteringar i EU.

 


Partiernas åsikt om granskning av utländska direktinvesteringar i EU
Parti Åsikt på partiets webbplats (maj 2018)
Centerpartiet Saknas
Kristdemokraterna Saknas
Liberalerna Saknas
Miljöpartiet Saknas
Moderaterna Saknas
Socialdemokraterna Saknas
Sverigedemokraterna Saknas
Vänsterpartiet Saknas