Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konkurrens

Ska de nationella konkurrensmyndigheterna i EU få mer likartade befogenheter och bättre resurser för att upptäcka t ex karteller?

En stor och viktig del av regelverket för EU:s inre marknad är den gemensamma konkurrenslagstiftningen. I tillämpningen och tillsynen av reglerna samverkar nationella konkurrensmyndigheter och kommissionen. Emellertid sker årligen både prisökningar och pengaförluster som följd av oupptäckta karteller. Kommissionen har därför lagt fram ett förslag för att säkerställa att samtliga nationella konkurrensmyndigheter har effektiva verktyg för tillsyn och kontroll av att reglerna efterlevs och tillämpas likartat i alla länder. För att avskräcka från brott mot konkurrensrätten föreslås också att medlemsländernas myndigheter ska få stärkta befogenheter och resurser att besluta om tillräckligt stränga sanktioner.


Partiernas åsikt om nationella konkurrensmyndigheter i EU
Parti Åsikt på partiets webbplats (maj 2018)
Centerpartiet Saknas
Kristdemokraterna Saknas
Liberalerna Saknas
Miljöpartiet Saknas
Moderaterna Saknas
Socialdemokraterna Saknas
Sverigedemokraterna Saknas
Vänsterpartiet Saknas