To view our past activities, please select a year on the links below.

Baltic Borderlands. Dynamics of Boundaries of Mind and Culture in the Baltic Sea Region and its Hinterlands

The Centre for European Studies since 2009 together with the Universities of Greifswald and Tartu co-coordinates the Interdisciplinary Research Training Group Baltic Borderlands: Dynamics of Boundaries of Mind and Culture in the Baltic Sea Region and its Hinterlands. Baltic Borderlands is coordinated in Greifswald and mainly financed fpr the period 2014-2017 by the German Research Council, with co-financing from Lund University and Tartu University. The research theme for 2014-2017 is ”Bordering, De- and Re-Bordering and the Construction of Borderlands in the Baltic Sea Region”.

Öppen föreläsning med Barbro Eberan

Barbro Eberan är forskare, författare och kulturjournalist, sedan många år bosatt i Hamburg och verksam i såväl svensk som tysk media. 1983 disputerade hon på doktorsavhandlingen "Wer war an Hitler schuld?", där hon analyserade debatten om "skuldfrågan" i Tyskland direkt efter krigsslutet. Avhandlingen rönte internationell uppmärksamhet. Hon har också publicerat ett flertal böcker på svenska. I bokserien "Tysk-europeisk historia i nazismens skugga" har hittills utkommit "Var Hitler en demon?" (2001), "Hur kunde det ske?" (2013) och "Förlorade generationer?" (2014). I år utkommer en fjärde volym med titeln "Brunt arv" där hon skildrar situationen i Tyskland efter Bwlinmurens fall fram till idag, bland annat utifrån vilken roll "det bruna arvet" har spelat för olika generationer i Tyskland efter återföreningen.

Tid: 10 februari 2014 kl. 17-19

Plats: Pufendorffinstitutet, Lund

Published: 22/01/2012

Minor Field Studies

The Centre for European Studies hereby advertises student grants for field studies or interviewing in connection with the writing of Bachelor or Master theses on European matters. Applying students should include a short description of the aim of the thesis, a letter from the supervisor, a short CV and a detailed estimate of the costs. Send your application to niklas [dot] bernsand [at] slav [dot] lu [dot] se no later than February 16 2015.

Sidansvarig:

maria [dot] stromvik [at] svet [dot] lu [dot] se