Who will dominate in the future?

Photo from Global power shifts Five invited lecturers tried to answer the question by sharing knowledge from developments in their regions of expertise. The relative rise in power of China alongside the shift away from multi-lateral organizations towards a more power-based international order, challenging the rules-based global order as we know it, was described as the main developments.

CFE söker praktikant till våren

Centrum för Europaforskning söker en praktikant till vårterminen 2020. Är du den vi söker?

Grants for seminars, symposia, and lectures on European themes

To researchers at the Faculties for Humanities and Theology, the Faculty of Social Sciences, the Faculty of Law and the School of Economics and Management. The Centre for European Studies at Lund University announces the availability of funds for seminars, symposia and lectures on European themes during VT 2020 – HT 2020.

Grants for preparing research applications

The Centre for European Studies at Lund University (CFE) announces the availability of grants for preparing research applications on European themes.

Areskoug talks about the new European Commission

Bild på Katarina Areskoug On September 24th Katarina Areskoug Mascarenhas, head of the European Commission’s office in Sweden, met students at Lund University and held a lecture on the development of the EU as well as the incoming European Commission. Master’s students studying the EU at three different faculties (Law, Humanities and Political Science) had been invited. The presentation was interactive, and the audience had the opportunity to express their thoughts and pose questions about the EU.

Opening of the Centre for the Study of Nationalism in Copenhagen

Photo of Ulf Hedetoft Last Friday, the new Centre for the Study of Nationalism (CSN) opened at Copenhagen University. The Director of CSN is Professor Ulf Hedetoft, who is also the chairman of the board of Lund University’s Centre for European Studies.

Borde vi tala om EU-kommuner?

Bild på flaggor Borde vi tala om EU-kommuner? Denna fråga ställer sig författarna i den nya särskilda utgåvan av Statsvetenskaplig tidskrift där kommunens roll och handlingsutrymme i EU diskuteras. Maria Strömvik, Jörgen Hettne, och Dalia Mukhtar-Landgren, tre av artikelförfattarna i specialnumret, deltog på ett lanseringsseminarium på Europaforum Hässleholm den 28 augusti, tillsammans med fyra av de praktiker som också skrivit kommentarer i tidskriften.

Call for submissions: Best Thesis Award

Time to nominate theses for the Centre for European Studies’ Best Thesis Award 2017-2018!

Webbplatsen EU i riksdagsvalet är här!

Maria presenterar EU i riksdagsvalet på UI Den 14 juni öppnade Centrum för europaforskning webbplatsen EU i riksdagsvalet. Där kan du läsa om ett 50-tal beslut som den nya regeringen kommer att fatta efter riksdagsvalet i höst. I anslutning till varje beslut finns en genomgång av riksdagspartiernas åsikter om frågorna eller – som oftare är fallet – frånvaro av uttalade åsikter. Trots att det redan står klart att besluten kommer att fattas är det endast tre av besluten som något parti tydligt signalerar en åsikt om.

Nu lanserar vi Europakommentaren!

Photo of Europakommentaren Den 2 maj lanserade Centrum för Europaforskning den tvärvetenskapliga bloggen Europakommentaren. Ett femtontal forskare från flera discipliner har redan anmält sitt intresse för att skriva inlägg framöver. Bloggens redaktör, Maria Strömvik, hoppas dock att ännu fler ska ansluta sig.