Borde vi tala om EU-kommuner?

Bild på flaggor Borde vi tala om EU-kommuner? Denna fråga ställer sig författarna i den nya särskilda utgåvan av Statsvetenskaplig tidskrift där kommunens roll och handlingsutrymme i EU diskuteras. Maria Strömvik, Jörgen Hettne, och Dalia Mukhtar-Landgren, tre av artikelförfattarna i specialnumret, deltog på ett lanseringsseminarium på Europaforum Hässleholm den 28 augusti, tillsammans med fyra av de praktiker som också skrivit kommentarer i tidskriften.

Call for submissions: Best Thesis Award

Time to nominate theses for the Centre for European Studies’ Best Thesis Award 2017-2018!

Webbplatsen EU i riksdagsvalet är här!

Maria presenterar EU i riksdagsvalet på UI Den 14 juni öppnade Centrum för europaforskning webbplatsen EU i riksdagsvalet. Där kan du läsa om ett 50-tal beslut som den nya regeringen kommer att fatta efter riksdagsvalet i höst. I anslutning till varje beslut finns en genomgång av riksdagspartiernas åsikter om frågorna eller – som oftare är fallet – frånvaro av uttalade åsikter. Trots att det redan står klart att besluten kommer att fattas är det endast tre av besluten som något parti tydligt signalerar en åsikt om.

Nu lanserar vi Europakommentaren!

Photo of Europakommentaren Den 2 maj lanserade Centrum för Europaforskning den tvärvetenskapliga bloggen Europakommentaren. Ett femtontal forskare från flera discipliner har redan anmält sitt intresse för att skriva inlägg framöver. Bloggens redaktör, Maria Strömvik, hoppas dock att ännu fler ska ansluta sig.

EU-handslag i Ystad

Sedan drygt ett år tillbaka är EU- och handelsminister Ann Linde ute och arrangerar EU-handslag runt om i landet, i syfte att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor på lokal och regional nivå. Onsdagen den 18 april var det Ystad kommuns tur. Maria Strömvik, universitetslektor och biträdande föreståndare för Centrum för europaforskning, tillika särskild utredare i den statliga utredning som ligger till grund för EU-handslaget, var på plats i egenskap av moderator.

Riksdagens roll i EU?

Hur ska riksdagen stärka sin roll inom alla de sakfrågor som beslutas inom EU? Den frågan har en parlamentariskt kommitté arbetat med sedan 2016, och i januari i år redovisade kommittén sina slutsatser. I dag lämnade Lunds universitet över sitt yttrande, som skrivits av Centrum för europaforsknings föreståndare Jörgen Hettne och biträdande föreståndare Maria Strömvik.

Christian Leffler om EU som global aktör

EU i det nya globala landskapet var temat för dagen när Christian Leffler, biträdande generalsekreterare för Europeiska utrikestjänsten (EEAS) med ansvar för globala och ekonomiska frågor, besökte Lunds universitet. Utrikespolitiska föreningen tillsammans med Centrum för europaforskning stod som arrangörer för seminariet.

EU-dag på universitetet

Den 19 mars fick Lunds universitet besök av EU-kommissionens representation i Sverige. Syftet var att diskutera EU:s framtida utmaningar och unionen som arbetsmarknad.

Jörgen Hettne New CFE Director

In Januari 2018, associate professor Jörgen Hettne took over as Director of the Centre for European Studies (CFE) at Lund University.  While his departmental affiliation is Business Law at the School of Economics and Management, Jörgen has a long career of broader EU-related work both within and outside of academia.