Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Digital skatt

Ska EU:s medlemsländer skapa en mer rättvis beskattning av företag som säljer digitala tjänster?

Idag är den effektiva skattesatsen för digitala företag (som t ex Google och Uber) betydligt lägre än skattesatsen för traditionella företag. Kommissionen har lagt fram två förslag som ska leda till en rättvisare beskattning av digitala verksamheter inom EU. Förslagen innebär att vinster ska registreras och beskattas där företag, genom sina digitala kanaler, har som störst interaktion med användarna. Förslagen syftar också till att täcka de mest akuta, och stora, kryphålen i beskattningen av de digitala aktiviteterna inom EU genom en tillfällig skatt på intäkter som härrör från dessa aktiviteter. Kommissionen vill även se till att företag som är baserade utanför EU-området, men som är verksamma inom unionen, ska omfattas av samma regler. Den föreslagna skatten avses vara tillfällig i avvaktan på en bredare internationell lösning.


Partiernas åsikt om digital skatt inom EU
Parti Åsikt på partiets webbplats (maj 2018)
Centerpartiet Negativ. EU ska inte lägga sig i ländernas skatter. 
Kristdemokraterna Vag. EU ska inte ha en gemensam finanspolitik
Liberalerna Saknas
Miljöpartiet Saknas
Moderaterna Negativ. Vill värna Sveriges självbestämmande inom beskattning.
Socialdemokraterna Saknas
Sverigedemokraterna Saknas
Vänsterpartiet Saknas