Europaforum Hässleholm: Kommunalt handlingsutrymme i EU

Seminarium
Hur har det svenska EU-medlemskapet påverkat det kommunala handlingsutrymmet? Och vad betyder det för den lokala demokratin?

Seminarium och lansering av ett specialnummer av Statsvetenskaplig tidskrift där kommunalt handlingsutrymme diskuteras i ljuset av det flernivåstyre som är den svenska kommunens verklighet idag. Till numret har en rad olika forskare författat bidrag om bland annat kommunal självstyrelse, EU:s fonder, kommunal lobbying, upphandling och statsstöd. Artiklarna kommenteras också av praktiker inom det aktuella området. På seminariet diskuteras EU-kommuner utifrån såväl ett statsvetenskapligt som juridiskt forskarperspektiv, därefter följer ett panelsamtal med några av de praktiker som skrivit i specialnumret.

Medverkande:

Jörgen Hettne, docent i handelsrätt och föreståndare för Centrum för europaforskning vid Lunds universitet

Maria Strömvik, lektor i statsvetenskap och biträdande föreståndare för Centrum för europaforskning vid Lunds universitet

Sebastian Marx, självständig EU konsult och f.d. chef för Göteborg Stads Brysselkontor

Olle Schmidt, ledamot i kommunfullmäktige i Malmö stad och f.d. ledamot i Europaparlamentet

Sven Kastö, chef för Småland-Blekinge-Hallands Brysselkontor

Helena Linde, Förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting

Seminariet modereras av Dalia Mukhtar-Landgren, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Seminariet är ett samarrangemang mellan Centrum för europaforskning vid Lunds universitet (CFE) och Europaforum Hässleholm.

Tid:
2018-08-28 10:45 till 12:00