Europaforum Hässleholm: EU i riksdagsvalet

Riksdagsvalet i höst är också ett EU-val.

På bordet i Bryssel ligger just nu en lång rad frågor som berör alla områden som vi normalt betraktar som ”svenska valfrågor”, men de skymtar knappt ens förbi i den svenska politiska debatten. Trots att vi vet att de partier som bildar regering i höst kommer att lägga Sveriges röst på nya EU-gemensamma beslut varje vecka, är det svårt att ta reda på vad de politiska partierna tycker om frågorna. Är det ens möjligt för en intresserad väljare att få en överblick över dessa frågor och bilda sig en uppfattning om partiernas syn på dem? Eller väljer vi vår svenska lagstiftare i Bryssel med förbundna ögon den 9 september?

På seminariet presenterar Maria Strömvik, biträdande föreståndare för Centrum för europaforskning, projektet EU i riksdagsvalet som visar hur svårt det är för väljaren att göra ett upplyst val och lägga en röst på det parti som bäst avspeglar de egna preferenserna.

Presentationen följs av kommentarer från:

Katarina Areskoug Mascarenhas, Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Markus Bonekamp, Chef för Europaparlamentets kontor i Sverige

Lars Ströman, Politisk redaktör för Nerikes Allehanda

Yngve Sunesson, Politisk redaktör för Norra Skåne

Därefter följer en paneldiskussion mellan alla fyra deltagare och med publiken.

Seminariet modereras av Jörgen Hettne, föreståndare för Centrum för europaforskning.

Seminariet arrangeras av Centrum för europaforskning vid Lunds universitet i samarbete med Europaforum Hässleholm.

Tid:
2018-08-27 14:00 till 15:15