Europas framtid: Är vi framme snart?

Centrum för europaforskning, i samarbete med Juridiska föreningen, bjöd in till seminarium onsdagen den 2 maj för att diskutera Europas framtid tillsammans med Per Wirtén, författare till boken "Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater", och forskare inom statsvetenskap, juridik och filosofi.

Per Wirtén inledde seminariet med att presentera "Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater", en bok där en tågluff i Europa fungerar som utgångspunkt och där diskussionen om EU-samarbetet och dess aktuella ödesfrågor präglas av idén om ett federalistiskt EU. Under presentationens gång lyfte Wirtén fram bokens huvudtema, solidaritet bland EU:s medlemsstater i sociala frågor, och gav ett antal andra exempel på utmaningar för unionen. Bland dessa fanns valutaunionen, med behovet av en EU-gemensam finanspolitik, demokratiseringen av EU, med maktöverföringen från ministerrådet till EU-parlamentet, och europeiseringen av Europa, med tendenser till att förväntningar om politisk handling förflyttas från huvudstäderna till Bryssel.

Sedan följde ett panelsamtal med Per Wirtén, Patricia Mindus, docent i praktisk filosofi vid Uppsala universitet, Hanna Eklund, jurist och forskare vid L'École de droit de Sciences Po i Paris, Göran von Sydow, statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier och Maria Strömvik, biträdande föreståndare för Centrum för europaforskning.

Samtal med Jörgen Hettne, CFE, Göran von Sydow, SIEPS, Patricia Mindus, Uppsala universitet, Hanna Eklund, L'École de droit de Sciences Po, Maria Strömvik, CFE och Per Wirtén, författare
Samtal med Jörgen Hettne, CFE, Göran von Sydow, SIEPS, Patricia Mindus, Uppsala universitet, Hanna Eklund, L'École de droit de Sciences Po, Maria Strömvik, CFE, och Per Wirtén, författare

Jörgen Hettne, föreståndare för Centrum för europaforskning, modererade samtalet där Europas framtid diskuterades utifrån olika perspektiv. Hanna Eklund argumenterade för att ändra startpunkt i frågan om demokratiseringen av EU; individen bör sättas i centrum framför institutionerna, oavsett politisk nivå. Göran von Sydow framhävde vikten av att fastställa vad EU egentligen klarar av, med avstamp i frågan om huruvida EU verkligen är redo för att ta sig an politikområden med tydliga nationella skiljelinjer. Vidare beskrev Patricia Mindus, i termer av centrum och periferi, den fria rörligheten som en trojansk häst där medborgarskapet i unionen samtligt har gått förlorat. Slutligen diskuterade Maria Strömvik hur EU - genom historien - näsyan alltid påstås präglas av kriser, från 60-talets tomma stolens kris till 00- och 10-talets finansiella- och migrationsrelaterade kriser, och lyfte också upp frågan om den utbredda kunskapsbristen om EU. I samtalet bjöds Per Wirtén in att ge sin syn på deltagarnas olika diskussionsspår, och sedan fick frågor från publiken avrunda seminariet om Europas framtid.

Hanna Eklundh, L'École de droit de Sciences Po, Maria Strömvik, CFE, och Per Wirtén, författare

2018-05-11
Mitt Europa - vikten av EU på lokal nivå
2018-05-07
Europas framtid: Är vi framme snart?
2018-05-02
Nu lanserar vi Europakommentaren!
2018-04-25
CBSS Summer University 2018