Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Europakommentaren

Europakommentaren är en blogg för fakta- och forskningsbaserade analyser och kommentarer om europeisk politik, ekonomi, juridik, historia och kultur.

Tillgången till forsknings- och faktabaserade analyser av aktuella händelser blir allt viktigare i en tid när fake news har blivit ett hushållsbegrepp. Med tanke på hur snabbt fejkade nyheter och desinformation sprids i dagens samhälle har universitetens uppgift att föra ut forskningsbaserad kunskap i samhället kanske aldrig varit viktigare än nu.

Vår ambition

Europakommentaren drivs och finansieras av Centrum för europaforskning (CFE) vid Lunds universitet. Ambition är att skapa en plattform för svenska universitetsanställda att nå ut med forskningsbaserade analyser och kommentarer om europarelaterade frågor till en bredare publik. Vi hoppas att läsarna ska känna sig inspirerade att diskutera och debattera frågorna, både här på webbplatsen och i andra sammanhang.

Om skribenterna

De som skriver på Europakommentaren är forskare (inklusive doktorander) med ett intresse för frågor som rör Europa i bred bemärkelse. Alla inlägg är personliga och varje författare ansvarar själv för innehållet.

Redaktion

Europakommentarens redaktör är Maria Strömvik, statsvetare och biträdande föreståndare för Centrum för europaforskning vid Lunds universitet. Just nu har vi även hjälp av CFE:s projektassistent Agnes Wiberg, som till vardags är statsvetarstudent i Lund och har ett särskilt intresse för kommunen i EU och även för det svenska språket.

Har du något att säga?

Om du vill vara med och skriva på Europakommentaren är du välkommen att kontakta Maria Strömvik på blogg [at] cfe [dot] lu [dot] se.

Vill du replikera?

Om du har särskild kunskap om en fråga du läst om i ett blogginlägg och vill replikera (snarare än att skriva i kommentarsfältet) är du välkommen att kontakta Maria Strömvik på blogg [at] cfe [dot] lu [dot] se.

Vill du prenumerera?

Klicka här och fyll i din e-postadress.

Sidansvarig:

Senaste inlägg

Logo Europakommentaren

Är statsstödsreglerna en tvångströja för nationell vänsterpolitik?

2019-03-21
I rapporteringen om Brexit har fokus legat på högerns argument mot den fria rörligheten. Mindre uppmärksamhet har ägnats […]

Brexit: Deal, no-deal eller ingenting?

2019-02-25
Storbritanniens utträde ur EU närmar sig med stormfart. I den allmänna debatten fokuseras fortfarande på två alternativ. Ett […]

Östtyska ”influencers” på uppdrag i väst

2019-02-18
Under många decennier var medborgarna under Europas kommunistiska regimer instängda bakom järnridån och förhindrade att resa fritt till […

Kampen mot plastskräpet har bara börjat

2019-02-11
Längs stränderna i Italien, Spanien och vid Öresund har vi alla hittat plastföremål som flyter i havet och […]

Skeva svar när kommissionen frågar

2019-02-05
Sedan början av 2000-talet har EU-kommissionen genomfört så kallade öppna samråd för att hämta in synpunkter från olika […]

Centrum för Europaforskning

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
Box 7080, SE-220 07 LUND

info [at] cfe [dot] lu [dot] se