Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Europakommentaren

Europakommentaren är en blogg för fakta- och forskningsbaserade analyser och kommentarer om europeisk politik, ekonomi, juridik, historia och kultur.

Tillgången till forsknings- och faktabaserade analyser av aktuella händelser blir allt viktigare i en tid när fake news har blivit ett hushållsbegrepp. Med tanke på hur snabbt fejkade nyheter och desinformation sprids i dagens samhälle har universitetens uppgift att föra ut forskningsbaserad kunskap i samhället kanske aldrig varit viktigare än nu.

Vår ambition

Europakommentaren drivs och finansieras av Centrum för europaforskning (CFE) vid Lunds universitet. Ambition är att skapa en plattform för svenska universitetsanställda att nå ut med forskningsbaserade analyser och kommentarer om europarelaterade frågor till en bredare publik. Vi hoppas att läsarna ska känna sig inspirerade att diskutera och debattera frågorna, både här på webbplatsen och i andra sammanhang.

Om skribenterna

De som skriver på Europakommentaren är forskare (inklusive doktorander) med ett intresse för frågor som rör Europa i bred bemärkelse. Alla inlägg är personliga och varje författare ansvarar själv för innehållet.

Redaktion

Europakommentarens redaktör är Maria Strömvik, statsvetare och biträdande föreståndare för Centrum för europaforskning vid Lunds universitet. Just nu har vi även hjälp av CFE:s projektassistent Agnes Wiberg, som till vardags är statsvetarstudent i Lund och har ett särskilt intresse för kommunen i EU och även för det svenska språket.

Har du något att säga?

Om du vill vara med och skriva på Europakommentaren är du välkommen att kontakta Maria Strömvik på blogg [at] cfe [dot] lu [dot] se.

Vill du replikera?

Om du har särskild kunskap om en fråga du läst om i ett blogginlägg och vill replikera (snarare än att skriva i kommentarsfältet) är du välkommen att kontakta Maria Strömvik på blogg [at] cfe [dot] lu [dot] se.

Vill du prenumerera?

Klicka här och fyll i din e-postadress.

Sidansvarig:

Senaste inlägg

Logo Europakommentaren

EU:s sociala modell formades av kommunistregimerna

2018-12-18
En av grundpelarna i den europeiska sociala modellen är den sociala dialogen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Den innefattar […]

Kan domstolarna bidra till ökad likhet innan lagen?

2018-11-22
Både inom EU-systemet och i Sverige finns en skyldighet att ge individer, grupper och aktörer möjlighet att bidra […]

EU borde omdefiniera begreppet ekonomi

2018-10-12
Ekonomisk tillväxt i BNP-termer har under en längre tid spelat en central roll i samhällsdebatt och praktisk styrning […]

Öka GMO-valfriheten inom EU!

2018-10-08
Inom EU har genetiskt modifierade organismer (GMO) länge varit kontroversiella. Debattvågorna har gått höga och EU-gemensamma godkännanden h…

Överproduktion av europeisk film?

2018-09-18
Den offentliga finansieringen av filmproduktion i Europa har ökat markant de senaste decennierna i en förhoppning om att […]

Centrum för Europaforskning

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
Box 7080, SE-220 07 LUND

info [at] cfe [dot] lu [dot] se