Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Europakommentaren

Europakommentaren är en blogg för fakta- och forskningsbaserade analyser och kommentarer om europeisk politik, ekonomi, juridik, historia och kultur.

Tillgången till forsknings- och faktabaserade analyser av aktuella händelser blir allt viktigare i en tid när fake news har blivit ett hushållsbegrepp. Med tanke på hur snabbt fejkade nyheter och desinformation sprids i dagens samhälle har universitetens uppgift att föra ut forskningsbaserad kunskap i samhället kanske aldrig varit viktigare än nu.

Vår ambition

Europakommentaren drivs och finansieras av Centrum för europaforskning (CFE) vid Lunds universitet. Ambition är att skapa en plattform för svenska universitetsanställda att nå ut med forskningsbaserade analyser och kommentarer om europarelaterade frågor till en bredare publik. Vi hoppas att läsarna ska känna sig inspirerade att diskutera och debattera frågorna, både här på webbplatsen och i andra sammanhang.

Om skribenterna

De som skriver på Europakommentaren är forskare (inklusive doktorander) med ett intresse för frågor som rör Europa i bred bemärkelse. Alla inlägg är personliga och varje författare ansvarar själv för innehållet.

Redaktion

Europakommentarens redaktör är Maria Strömvik, statsvetare och biträdande föreståndare för Centrum för europaforskning vid Lunds universitet. Just nu har vi även hjälp av CFE:s projektassistent Agnes Wiberg, som till vardags är statsvetarstudent i Lund och har ett särskilt intresse för kommunen i EU och även för det svenska språket.

Har du något att säga?

Om du vill vara med och skriva på Europakommentaren är du välkommen att kontakta Maria Strömvik på blogg [at] cfe [dot] lu [dot] se.

Vill du replikera?

Om du har särskild kunskap om en fråga du läst om i ett blogginlägg och vill replikera (snarare än att skriva i kommentarsfältet) är du välkommen att kontakta Maria Strömvik på blogg [at] cfe [dot] lu [dot] se.

Vill du prenumerera?

Klicka här och fyll i din e-postadress.

Sidansvarig:

Senaste inlägg

Logo Europakommentaren

Framväxten av en kommunal EU-projektmarknad

2019-06-25
Detta inlägg är det sista för terminen. Nu tar Europakommentaren en lång sommarledighet och är tillbaka i september. […]

Konservativ mobilisering mot sexuella och reproduktiva rättigheter (del 2)

2019-05-24
Många forskare beskriver en pågående backlash mot hbtq-personers och kvinnors rättigheter. Konservativa aktörer med religiös och/eller natio…

Konservativ mobilisering mot sexuella och reproduktiva rättigheter (del 1)

2019-05-24
Detta tudelade inlägg avslutar serien om politiska skiljelinjer som vi publicerat inför valet till Europaparlamentet. Tidigare inlägg har [&…

Vilka tar klimatfrågan på allvar i EU-valet?

2019-05-22
Detta är det åttonde inlägget om politiska skiljelinjer i samband med Europaparlamentsvalet. Tidigare inlägg har bland annat handlat [……

Delade åsikter om EU:s roll i rymden

2019-05-21
Detta är det sjunde inlägget i serien om partipolitiska skiljelinjer i EU. Tidigare inlägg i serien har bland […]

Centrum för Europaforskning

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
Box 7080, SE-220 07 LUND

info [at] cfe [dot] lu [dot] se