Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Europakommentaren

Europakommentaren är en blogg för fakta- och forskningsbaserade analyser och kommentarer om europeisk politik, ekonomi, juridik, historia och kultur.

Tillgången till forsknings- och faktabaserade analyser av aktuella händelser blir allt viktigare i en tid när fake news har blivit ett hushållsbegrepp. Med tanke på hur snabbt fejkade nyheter och desinformation sprids i dagens samhälle har universitetens uppgift att föra ut forskningsbaserad kunskap i samhället kanske aldrig varit viktigare än nu.

Vår ambition

Europakommentaren drivs och finansieras av Centrum för europaforskning (CFE) vid Lunds universitet. Ambition är att skapa en plattform för svenska universitetsanställda att nå ut med forskningsbaserade analyser och kommentarer om europarelaterade frågor till en bredare publik. Vi hoppas att läsarna ska känna sig inspirerade att diskutera och debattera frågorna, både här på webbplatsen och i andra sammanhang.

Om skribenterna

De som skriver på Europakommentaren är forskare (inklusive doktorander) med ett intresse för frågor som rör Europa i bred bemärkelse. Alla inlägg är personliga och varje författare ansvarar själv för innehållet.

Redaktion

Europakommentarens redaktör är Maria Strömvik, statsvetare och biträdande föreståndare för Centrum för europaforskning vid Lunds universitet. Just nu har vi även hjälp av CFE:s projektassistent Agnes Wiberg, som till vardags är statsvetarstudent i Lund och har ett särskilt intresse för kommunen i EU och även för det svenska språket.

Har du något att säga?

Om du vill vara med och skriva på Europakommentaren är du välkommen att kontakta Maria Strömvik på blogg [at] cfe [dot] lu [dot] se.

Vill du replikera?

Om du har särskild kunskap om en fråga du läst om i ett blogginlägg och vill replikera (snarare än att skriva i kommentarsfältet) är du välkommen att kontakta Maria Strömvik på blogg [at] cfe [dot] lu [dot] se.

Vill du prenumerera?

Klicka här och fyll i din e-postadress.

Sidansvarig:

Senaste inlägg

Logo Europakommentaren

Vilka tar klimatfrågan på allvar i EU-valet?

2019-05-22
Detta är det åttonde inlägget om politiska skiljelinjer i samband med Europaparlamentsvalet. Tidigare inlägg har bland annat handlat [……

Delade åsikter om EU:s roll i rymden

2019-05-21
Detta är det sjunde inlägget i serien om partipolitiska skiljelinjer i EU. Tidigare inlägg i serien har bland […]

Ungas valdeltagande kommer att öka

2019-05-20
I dag oroar sig många för att den yngre generationen saknar politiskt intresse och engagemang. Opinionstrenderna pekar dock […]

Vilka partier tar biologisk mångfald på allvar?

2019-05-17
Detta är det sjätte inlägget i serien om politiska skiljelinjer inom EU. Det förra handlade om partiernas syn […]

Partierna inkonsekventa om vapenexporten

2019-05-16
Det femte inlägget i serien om politiska skiljelinjer är skrivet av Centrum för europaforsknings praktikant Dino Ekdal, och […]

Centrum för Europaforskning

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
Box 7080, SE-220 07 LUND

info [at] cfe [dot] lu [dot] se